Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Blogg

Konstprojektet – Ett Rosa band för framtiden

Konstprojektet -ett Rosa band för framtiden är ett projekt där jag och Maria Johnsson kommer skapa en målning tillsammans för att sedan skänka intäkterna från Konstprojektet till Rosa bandets kampanj som pågår under oktober månad 2020.  Både jag och Maria kommer ur Vedic arts  intuitiva måleri men målar ändå väldigt olika. Följ vårt projekt på vår Facebooksida Konstprojektet.

Konstprojektet Rosa Bandet
Konstprojektet – Ett Rosa Band för framtiden

Konstprojektet – ett Rosa band för framtiden, kom till genom en idé jag hade om att göra en målning som kunde förena olika stilar inom måleriet och samtidigt göra det för en god sak. Jag och Maria Johnsson träffades och spånade lite idéer och kom fram till att vi  tillsammans ska göra en målning som vi sedan auktionerar ut och skänker hela intäkten till Rosa Bandet, som är en kampanj som Cancerfonden gör varje oktober månad.

Jag och Maria kommer ha målningen vars två gånger under tiden Rosa Bandets kampanj pågår, innan målningen är klar. Jag påbörjar målningen och Maria kommer att avsluta den. Under tiden som en av oss har målningen och fortsätter arbeta på den får inte den andra se den. Så det blir en överraskning när nästa ska ta vid! Vi kommer att dokumentera allt vi gör under tiden som vi färdigställer målningen på vår facebooksida, så följ oss gärna där.

När målningen är klar kommer den att hängas hos Art & Craft i Trelleborg under en vecka, så om ni vi kika på målningen. Målningen kommer hängas den 30 oktober klockan 17.00 och hänga en vecka framöver, till den 7 november klockan 16.00.  Då kommer vi avsluta auktionen och Konstprojektet – ett rosa band för framtiden, och den som har det vinnande budet kommer kontaktas.

Samtidigt kommer vi att göra en mindre målning som kommer skänkas till någon som har gillat och delat vårt Konstprojekt på sin facebooksida. Den målningen kommer vara hemlig fram tills auktionen på den som går till Rosa Bandet är klar. Därefter dras en vinnare, det kommer ske på Konstprojektets sida under en livestreamning.

Lite om Rosa Bandet

Drygt 60 000 personer i Sverige får varje år ett cancerbesked. Av dem får närmare 8 000 diagnosen bröstcancer, som är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor.

Pink Ribbon, har sitt ursprung i USA. Först ut var Susan G. Komen Breast Cancer Foundation, som hösten 1991 delade ut rosa band till alla deltagare i sitt ”Race for the cure” i New York.

Symbolen fick ett stort nationellt genomslag samma år med hjälp av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder, som började dela ut bandet i sina sminkdiskar.

Det rosa bandet är i dag en internationell symbol för kampen mot bröstcancer, som varje år under oktober – den internationella bröstcancermånaden – förenar och engagerar människor över hela världen.

Tack vare forskningens framsteg överlever åtta av tio kvinnor bröstcancer. På 1980-talet var det sex av tio. Vi har kommit långt, men vi är inte framme.

Konstprojektet – Ett Rosa band för framtiden

Rosa bandet

Grundkurs i Vedic Art – inspirerade att måla med akryl en helg i Skåne

Grundkurs i Vedic Art
Vedic Art grundkurs

Jag höll en grundkurs i Vedic Art under en underbar helg i augusti. Ett gäng kom till min målarlada på Söderslätt och gick igenom första grundkursen. Alla hade en liten förkunskap om vad Vedic Art är men inte alla var bekanta med att måla med akryl sedan innan.  

”-Man får det väder man förtjänar”, skrev en ur målargänget  i sin slutliga reflektion över helgen, och hur rätt var inte det. Vi hade fantastiskt väder och kunde inte önska oss bättre. Att sitta i solen under en grundkurs i Vedic Art, lyssna till Vedic Arts principer, och njuta av havet i horisonten från min målarlada i Skåne är utöver det fantastiska. 

Abstrakta målningar

Att skapa fritt och kravlöst är inte enkelt när man är ny på att måla. Vi är vana vid att det finns någon som vi behöver prestera inför, oftast oss själva. En av kursdeltagarna skrev efter första dagen:
-”En upptäckardag. Jag kan om jag tar av mig prestationskraven skapa vackra ting!”. När man går igenom principerna som Vedic Art bygger på så vågar man släppa kraven och lita på att de naturlagar som styr vår kreativitet visar vägen. 

Så när prestationskraven försvann gick deltagarna i kursen lös på allt som fanns att tillgå, så svampar, palettknivar, penslar, färger, trasor och allt vad naturen bjöd på användes flitigt. Det blev en rejäl hög med målningar som genom principerna visade sig innehålla människor, djur, växter och en del känslor. Kursdeltagarna vågade sig på målningarna med både sax och kniv när de letade efter helheter och delar. 

Vedic Art. Grönt är sköntLinjen Vedic Art

Inspiration

Efter en hel helg med Vedic Arts principer, nya upptäckter och många målningar, så lämnade målargänget vår gemensamma målarhelg trötta och mycket nöjda. 

Som nybakad lärare för grundkurs i Vedic Art var det fantastiskt att se hur målargänget fungerade både som grupp och som individer. När man står på lite håll och betraktar så får man syn på saker som man annars inte ser. Hur de reagerar på varandras val av färger och former. Någon kan bli fundersam, en annan bli inspirerad. En annan hoppar över principer utan att veta om det själv, någon går tillbaka och börjar om. En av kursarna sparkar av sig skorna, nästa gör likadant. Efterhand som helgen fortsatte kom deltagarna närmare varandra och vågade dela med sig av sina egna reflektioner som helgen gav. 


Till slut, det var härligt att se varje kursdeltagare lysa upp av att förstå, få insikter, att hitta nytt och glädjas över allt det nya som upptäcktes. Men framför allt är jag tacksam över att få lov att guida vidare genom Vedic Art.


Kringelikrokar med Vedic ArtVedic Art. Det går att måla med allting

Om du är intresserad av att läsa om vad Vedic Art är för något så gå in på den officiella hemsidan https://www.vedicart.com/ 

Om du vill veta mer om kommande kurser så hör gärna av dig
https://lillyandreassoncom.wordpress.com/kontaktuppgifter/

 

Grundkurs i Vedic Art

5 sätt att måla med akryl – utan att använda pensel

Ofta kan man känna sig blockerad av att börja måla med akryl för man vet inte hur man gör. Man kan ha en föreställning om att man måste göra på ett visst sätt eller ha de rätta verktygen för att kunna måla med akryl. Jag vill visa dig att det räcker länge med saker som du redan har i ditt hem. 

 

Det ska vara roligt att måla. Lekfullt, inspirerande och utmanande på samma gång. En stor del av att måla med akryl är att lära känna den färg du har valt. Du kan börja med ett enkelt akrylkit från någon av de stora varuhusen för några tior. De har också ofta billiga kanvas som går bra att börja måla på. Om du inte vill börja på kanvas så går det bra att börja på vanligt ritpapper, eller något annat som ligger där hemma och har gjort sitt. Jag har en del gamla böcker som jag drar ut pappret från, eller noter som är färdigspelade. Det viktigaste är att man inte är rädd om det för nu ska det lekas!

Jag hittade ett sugrör, lite diskmedel, bubbelplast, en svamp, ett spik och en smörkniv.
Jag hade ett gäng tuber med akrylfärg som duger länge till att börja känna sig för.

När man börjar att måla med akryl behöver man ”lära känna” färgen för att lära sig hur den reagerar. Man behöver känna hur den känns, breda den med en kniv, dutta med den på ett papper, spä den med vatten för att förstå vad som kommer hända när man börjar använda den.

Här har jag blandat färg med vatten och diskmedel som jag sedan blåst upp med ett sugrör. Låt bubblorna växa över kanten på muggen så det går att doppa pappret i bubblorna.

Om man har flera färger på bubblorna och lägger på pappret vått i vått så blandar sig bubblorna i färg och form.

Här har jag klippt ut cirklar av bubbelplast som blir till blommor när man trycker dem mot pappret.
Här är tre verktyg som använts. Svampen blir bra bakgrundsfärg, spiken blir blomblad och stjälk, smörkniven används till att lägga på färgen på bubbelplasten.

Så, här är det färdiga resultatet. Tre hortensior på ett notblad. De verktygen som jag använde kan varieras till många andra typer av bilder, det är bara du som styr hur det ska bli. Så ut i köket och se vad du kan måla med, jag lovar att du kommer ha mycket roligt.

Planerar grundkurs i Vedic Art

Nästa helg ska jag ha min första grundkurs i Vedic Art. Det ska bli så spännande! Det blir ett litet gäng som kommer till min målarlada som ligger på Söderslätt, i södra Skåne. Vedic Art bygger på 17 principer om livet och konsten som konstnären Kurt Källman grundat för att genom ett kravlöst förhållningssätt uttrycka sig genom färg och form på en målarduk.

När jag först kom i kontakt med Vedic Art var det genom en väninna. Jag tyckte det lät hur flummigt som helst och var inte alls imponerad. Om man målar så måste det ju föreställa något, eller hur? Så fel jag hade. När väninnan envisades med att åka på kurser till södra Öland om somrarna blev jag till slut för nyfiken. Så jag beslöt mig för att följa med sommaren 2017 och gå en grundkurs för Johannes Källman som har fortsatt i Kurts spår. Kursen hölls på en gammal gård, Gammelgärde, på södra Öland. Det var lite nervöst i början, jag vill ju ha kontroll på vad som ska ske. Veckan gick och jag gick igenom principerna både i målandet och i vad som hände i mitt liv just då. Det blev en känslosam resa. Jag kan ärligt säga att jag inte var beredd på den stora resan genom måleriet, som hände på insidan. Sedan dess är jag fast. Men det tog ytterligare en sommarkurs och en utställning innan jag förstod vad jag gjorde och vad principerna betyder.

Idag är jag klar att själv hålla kurs, det är stort för mig!

Det är något på gång…

Den första dagen i augusti 2020. Sitter med mitt kaffe och funderar på att börja vara aktiv på min blogg men finns det någon som är intresserad av att läsa om mina målningar, intuitivt måleri och kurser i det samma? Jag hoppas det, för nu händer det! Här kommer det finnas större plats att leka med ord, tankar och känslor på ett sätt som det inte finns i sociala media som jag annars använder, FB och Instagram. Här kan jag måla med den ”breda penseln” eller egentligen, med allt som går att använda till att måla med. Bloggen kommer bli min tummelplats, här kommer jag leka fritt! Hoppas att du vill följa med!

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑